Przepis na beton
Produkcja mieszanki betonowej wydaje się na pierwszy rzut oka bardzo prostym procesem. Wielu jednym oddechem wymieni cement, kruszywo i wodę, które oczywiście trzeba zmieszać i mamy gotowy beton. Warto jednak pamiętać, że kluczowe są proporcje i jakość składników, które mają potem istotny wpływ na trwałość i właściwości konstrukcji.
Beton stanowi materiał budowlany znany już w czasach starożytnych, jego doskonałe właściwości powodują, że nawet znaczny postęp technologiczny przyczynił się jedynie do udoskonalenia mieszanek, a nie zastąpienia ich nowym rozwiązaniem. Z betonu wykonuje się m.in. elementy nośne budynku – fundamenty, stropy, schody, które powinny zachować odpowiednią wytrzymałość przez długie lata, stąd też bardzo ważne jest właściwe przygotowanie mieszanki.
Cement
Cement stanowi kluczowy składnik betonu – spoiwo. Najczęściej wykorzystywany jest cement portlandzki CEM I, CEM II lub CEM III, rzadziej CEM IV i CEM V, ale najważniejsze żeby produkt spełniał odpowiednie normy, dlatego warto wybierać cementy produkowane bezpośrednio w cementowniach. Warto także zwrócić uwagę na datę produkcji cementu, gdyż okres gwarancji na odpowiednio przechowywany i zapakowany cement workowany wynosi od 60 do 120 dni.
Kruszywo
Najczęściej przy produkcji betonu stosujemy piasek (kruszywo drobne) i żwir (kruszywo grube). Kruszywo istotnie wpływa na właściwości mieszanki, jak również późniejszego stwardniałego betonu, dlatego ważne jest aby nie zawierało żadnych zanieczyszczeń np. gliny, drewna, pyłów etc. Żeby zapewnić odpowiednią czystość należy przesiać kruszywo przez sita. Kruszywo stanowi ok. ¾ objętości betonu.
Woda
Przy produkcji betonu najlepiej korzystać z wody pitnej. Można też stosować wodę ze zbiorników lub rzek, ale w takim przypadku warto sprawdzić wcześniej jej jakość w laboratorium chemicznym czy budowlanym.
Proporcje
Wymieniliśmy sobie składniki betonu, ale najistotniejsze są proporcje w jakich należy je zmieszać. Dla przykładu na budowach domów jednorodzinnych wykorzystujemy najczęściej beton C8/10, tzw. „beton chudy” stanowiący zazwyczaj podkład fundamentów i beton C12/15 wykorzystywany m.in. do wykonania fundamentów, stropów czy schodów.
Do wykonania 1 m3 betonu C8/10 potrzeba 160 kg cementu (przy zastosowaniu CEM I 32,5), 2200 kg piasku i 75 l wody. Natomiast do wykonania 1 m3 betonu C12/15 w konsystencji półciekłej 275 kg potrzeba cementu (przy zastosowaniu CEM I 32,5), 590 kg piasku 1377 kg żwiru i 165 l wody.
Beton towarowy
Jeżeli potrzebujemy dużych ilości betonu przygotowanego ściśle według wskazanych norm można skorzystać z zamówienia betonu towarowego w betoniarni, który jest dostarczany specjalnymi ciężarówkami-betoniarkami. Usługę dodatkową stanowi pompa do betonu, której wynajęcie ułatwi układanie mieszanki w miejscu betonowania. Minimalne przyjmowane zamówienia oscylują w granicach 6 m3, ale warto pamiętać, że betoniarnie niechętnie przyjmują zwroty i wiąże się to z dodatkową opłatą. Podobnie rzecz wygląda z małymi dodatkowymi zamówieniami jeśli okaże się, że zabrakło betonu.